2016.03.22.
19:00

Írta: wferdinand

Mitől professzionális valami?

Heves vitába bonyolódtam egy ismerősömmel. A diskurzus alapját az képezte, hogy szerinte a Garry mint magyar, hangosításra alkalmas hangládákat és eszközöket gyártó vállalat termékei nem professzionálisak, ellenpéldának állítva az AMS-Neve-t ami egy legendás leg-leg stúdióeszköz gyártó cég. Azt hozzá kell tenni, hogy az illető a szakmájában magas szintű tudást és munkaminőséget képvisel, így az általa ismert és használt eszközpark minőségileg a Neve világát képviseli, mintsem a Garry-t. Én magam iskolai hangosítóként Garry hangfalakkal kezdtem, de a mai napig használunk a Hangárban Garry márkájú hangládákat monitorként, igaz már csak szerencsére egyet mint dobmonitor.

Mi a Pro Audio definíciója? Én ezt úgy határoznám meg hogy olyan eszközről beszélünk, amit az adott eszközbe invesztáló személy vagy szervezet azért vásárol, hogy ezzel külső személyek számára állítson elő hangi tartalmat. Lehet szó ezesetben hangosításról, itt az eszközpark a közönség közvetlen szórakoztatására van üzemeltetve. Felvételi illetve broadcast avagy rádiós/televíziós körülmények között a berendezések használatával előállított tartalom közvetett módon jut el a hallgatósághoz, azonban a közönség közös pont. Amennyiben pedig nem állami feladatot ellátó nonprofit szervezetről beszélünk, az eszközparkba történő beruházás jövedelmezési célzatot szolgál.

Tehát egyszerűen arról van szó hogy közönségnek és pénzkeresési célzatból.

Ezért nem különbözik a Garry meg az AMS-Neve eme ismérv szerint. Ha jóskapista a faragott Garry hangszórós motyeszával, a Castone végfokjával, a Behringer keverőjével meg a Jefe mikrofonjaival elmegy hétvégén a bivajbasznádi falunapra Kadlott Karcsit hangosítani zsebbe harmincezerért akkor megvalósul a fenti definíció. Tehát neki Pro Audio eszközei vannak attól függetlenül hogy leizzad mire nagyjából elfogadható hangzást elér.

Gondoljunk csak bele más viszonylatokba. Van nekünk egy "kitűnő" NB1-es labdarúgó bajnokságunk. Ugyebár ez egy profi bajnokság attól függetlenül hogy az itt zajló sportmérkőzések szarok és nézhetetlenek. Tehát az a futballista aki egy héten elmegy 6-8 edzésre meg hétvégén ott ücsörög a padon és netalántán becserélik, mindezt pedig rendszeres havi bérezés ellenében teszi foglalkoztatása körülményeit tekintve ugyanúgy profi sportoló mint Hosszú Katinka aki világversenyeket nyer.

Az eszköz minőségére szerintem másfajta szavakat használunk, mint például fűrészárú, lom, törmelék vagy éppen riderképes, jó, ipari standard. Ettől eltekintve a köznyelvben mondjuk egy jó minőségű eszközre vagy éppen munkára hogy profi, de ez attól még nem definíció értékű dolog.

Az illető szerint egyébként erős túlkapás azon véleményem hogy szerintem a Pro Audio ipar egy nagy vallásháború. De miért is mondom ezt? Az emberek dolgoznak valamilyen eszközökkel amiket többé kevésbé ismernek. Aztán van törekvésük fejlődésre, szeretnének jobb minőségű eszközökkel dolgozni, amiről van benyomásuk ami a saját elképzelésükön és mások tapasztalatain alapszanak. Ahány ember annyi vélemény. És vannak szélsőségek, vannak megrögzött vélemények. Azonban ezek nem mérhető dolgok, persze két különböző kategóriás eszköz között lehet és van is triviális differencia, de a fő viták véleményem szerint a magas minőségű, "triviálisan nem szar" eszközök apró különbségéről szólnak. Mintha azon vitatkoznánk ami az alábbi videóban látszik hogy a 911 GT2 megy jobban vagy a Corvette ZR1, holott 250 km/h sebesség környékén sincsen a kettő között jelentős különbség, tehát bármelyikbe beülve azt mondanád hogy huubazmeg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolondos.blog.hu/api/trackback/id/tr628517870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása