2012.12.18.
15:08

Írta: wferdinand

"Alkalmi" nagyágyú: Konyári Sessio 2009

Néhány hete egy nagyon közeli jó barátom családi eseményén vettünk részt, az ebéd pedig Domokos barátom választása alapján közeli La Guna étteremben volt. Betérvén a helyre kellemes, hangulatos környezet fogadott. A borhűtőt sikerült tökéletes elhelyezni, ugyanis szemben foglalt helyet a bejárattal, így mint borhívőt azonnal magához vonzott. Végignézve a hűtő azonnal szem elé eső részén: Szekszárd, Villány, Villány, Balatonboglár, Villány, Eger. Nagy bánatomra Sopron kimaradt a jóból: a mi kis borvidékünk úgy látszik nem menő a fővárosban.

IMG_0652.JPG

A dolgok egyenlőre eddig jutottak, már ami a bort illeti. Már a levest fogyasztottuk, mikor úgy gondoltam hogy megvitatom Domokos barátommal a bor kérdését, így közösen is szemügyre vettük a borhűtő tartalmát. Mivel Domi ilyen kérdésben bízik bennem, így a döntés az enyém volt. Borlapot szándékosan nem kértem, inkább szerény ismereteimre és érzelmeimre bíztam a választást. Ami pedig a fő tényező volt a döntés során, az pedig hogy a Villányi borok "kultuszát" túldimenzionáltnak és valamelyest sznobnak tartom, így ha választhatok, inkább kerülöm a Villányból származó borok fogyasztását. Vida és Bolyki alapvetően azért nem került szóba, mert még se hír, se pedig fogyasztás útján nem szereztem eddig ismereteket róluk, viszont Konyáriékhoz fűz egyfajta szimpátia, úgyhogy innentől kezdve már egyenesben voltunk: megrendeltük a bort, és kértem a dekantálását.

IMG_0721.JPG

A poharat kezembe véve és orromat beledugván azonnal feltűnt a nedű gazdag, tartalmas illatanyaga. Kortyolva belőle simul a szájban, a viszonylag magas, 14.5%-os alkoholtartalma mellől sem a savak sem pedig a tannin nem lóg ki, a barrique is pont annyi, amennyinek lennie kell. Tippre valami savanykás bogyós gyümölcsre asszociáltam, valamint a korty végén étcsokoládéra. Nem célom az öndicséret, de úgy gondolom hogy igen jó volt a szimat, a bor nem csak nálam aratott sikert.

Utánajárva a dolgoknak kiderült, hogy a a Bordeux-i Challenge Du Vin ezüstérmes boráról van szó, ami úgy gondolom nem kis elismerés. A Konyári Sessio a korábbi évjáratokban tisztán Merlotból készült, de ezen évjáratban kapott egy kis Cabernet Francot is házastársként. Az étteremben 12.500 forintért mérték palackját, borkereskedésekben is 7-8000 forintért mérik, de jelenleg pont akciós a bortársaságnál, így már 5990 forint kifizetése után magunkévá tehetjük. Böngészve az internetet egyébként rátaláltam a Borbíróság idén áprilisi Konyári borvacsorájának bor- és ételsorára, ahol a Sessiot kakaós csigával párosítottak, mely belga étcsokoládé krémmel volt megspékelve. És tényleg...

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bolondos.blog.hu/api/trackback/id/tr604950659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkalmi nagyágyú: Konyári Sessio 2009 2012.12.18. 15:18:01

A Villányi borok „kultuszát” túldimenzionáltnak és valamelyest sznobnak tartom, így ha választhatok, inkább kerülöm a Villányból származó borok fogyasztását.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása