2012.10.03.
18:08

Írta: wferdinand

A beszélgetős bor

A villányi borvidék legjellegzetesebb vörösbora, a Portugiser vagyis magyar nevén a Kékoportó eddig számomra ismeretlen volt, ugyanis jó soproniként a Kékfrankost, mint a borvidék ikonját preferálom "alapborként". Aztán egyszer a közelmúltban szokásomhoz híven mustráltam az Interspar kínálatát, aztán egy kérdésemmel az italosztály illetékeséhez fordultam, aki maga is borkedvelő. Ő fordította figyelmemet a Vylyan pincészet 2011-es Macska Portugiserjére, mely állítása szerint az elmúlt 10 év legjobb Portugiser évjáratából származik, ráadásul 2199 forint helyett 990 forintért adták palackját, így mindjárt két palackkal spájzoltam belőle arra való tekintettel hogy vendégeket vártunk.

portugieser_macska_2011.jpg

Az első palack annak tükrében került elő a hűtőből (mivel a Portugiser a szokásosnál alacsonyabb hőmérsékleten, 13°C körül fogyasztandó), hogy jóanyám azt mondta, hogy ne az ő megbontott és napok óta a hűtőben figyelő Tokaji borát mustrálgassam. Meg természetesen kíváncsiságból...

Miután kibontottam és töltöttem belőle, már az első élmény szokatlan, de mindemellett bizalomgerjesztő volt. A Portugiser mint kiderült egy vékony bor nem túl erős színnel, mely mellőzi a vastag tannint és a savakkal is mértéket tart (Titrálhatósav-tartalom: 4,0 g/l). Emellett nagy egyensúlyt éreztem a borban.

Ami pedig a bor fogyasztása közben eszembe jutott, az a következő: számomra ez az ital az ideális társasági bor szerepét tudná leginkább betölteni. Valahogy úgy képzelem el, hogy amikor az ember beül egy kellemes, kulturált kiskocsmába, akkor ilyet kéne felszolgálni, a képzeletemben ezt az érzést adta vissza. A további gondolataim pedig azok voltak (az előző bejegyzésem tapasztalatára alapozva), hogy ezen a boron azt érzem, hogy egy minőségorientált termelés végeredménye, ahol szeretettel és szakértelemmel bántak vele, ellentétben a nagyüzemi termelésre berendezkedett nagy cégekkel.

Sajnos a vízióm - hogy egy kiskocsmában ezt a bort viszontlássam utópia - viszont itthoni fogyasztásra úgy gondolom hogy alig ezer forintért nagyon megérte, még ha 2200-at nem is adnék érte.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bolondos.blog.hu/api/trackback/id/tr234817923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása